E

lize de Jong

Even voorstellen

Hallo, ik ben Elize.
Ik ben 24 jaar en kom oorspronkelijk uit Rockanje, een stranddorpje onderin Zuid-Holland. Momenteel woon ik in Rotterdam maar mijn nieuwe huisje in Rockanje is bijna klaar. Inmiddels ben ik gewend aan de voordelen van de stad. Wat ik het meest mis aan mijn dorpje zijn de rust, het strand en de vele gratis parkeerplekken voor de deur...

Ambities heb ik in overvloed. Ik wil al zo lang als ik mij kan herinneren een kindje adopteren. Verder ben ik geïnspireerd geraakt door mijn moeder die haar nier heeft gedoneerd aan een onbekend persoon. Kortom; iemand een kans op een nieuw en beter leven geven lijkt mij het mooiste wat er is. Dit, en mijn rechtvaardigheidsgevoel, heeft ook geleid tot mijn keuze voor de studie rechtsgeleerdheid aan de Erasmus universiteit van Rotterdam.

Het (on)recht probeer ik als inspiratie voor iets beters te zien. Een gezonde maatschappij moet reflecteren en leren van haar fouten om zo aan verbetering te kunnen werken, denk maar aan het actuele verhaal van Julie. Door mijn verre reizen als zowel model en miss heb ik veel geleerd van andere culturen. Ik besef me wat een bevoorrecht leven ik leid en vind het daarom belangrijk om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Mijn drang om anderen te helpen uit ik in vrijwilligerswerk. Al geruime tijd doe ik dit in de vorm van buurtbemiddeling. Één á twee avonden per week tracht ik ruziënde buren samen weer op weg te helpen.

Bijna 6 jaar geleden ben ik, als bijna de enige vrouw, in de haven gaan werken als “radiomanwal” (ja man haha). Inmiddels loop ik rond op de juridische afdeling van ditzelfde bedrijf, iets totaal anders als mijn eerdere werk op een containerkraan. Juist deze balans tussen de glamourwereld als model en de wereld van de Rotterdamse haven vind ik geweldig.

Mezelf begeven binnen diverse lagen van de Nederlandse samenleving samen met de vele culturen die ik heb gezien maakt me een veelzijdig en rijk mens, hier ben ik enorm dankbaar voor. Mezelf zou ik beschrijven als een echte doorzetter en levensgenieter. “_To live doesn’t mean you’re alive”_. Ik zie het als mijn missie om mensen te inspireren en in beweging te krijgen, zodat zij ook het beste uit hun leven weten te halen.

Heel veel liefs,
Een trotse finalist voor Miss World Netherlands,
Elize de Jong
Waarom bewonder jij je mama/vriendin? Mijn moeder heeft een kleine twee jaar geleden haar nier gedoneerd aan een onbekende. Ik bewonder mijn moeder omdat ze altijd voor anderen klaarstaat en zelfs voor mensen die zij dus niet kent. Zonder haar was mijn leven er niet. What else can I say?

Wat heb jij van haar geleerd? Wat ik van mijn moeder heb geleerd is na vallen komt opstaan, na regen komt zonneschijn. Laat je niet gek maken door een tegenslag, als je iets echt wilt kan je dat altijd bereiken als je er maar 100% voor

Wat is het allerleukste met je mama? Waarom? Samen doen we vrijwilligerswerk, we zetten ons nu een ruim jaar in voor buurtbemiddeling. Ik vind het mooi om deze ervaring met mijn moeder te delen.

Welke wijsheid geeft jouw mama jou mee? Dat iedereen gelijke behandeling verdiend, ongeacht geslacht, seksualiteit of afkomst. Zo sta ik nu dan ook in het leven.
Wat ziet mama terug in jou? Ik herken bij Elize dat ze graag andere mensen helpt. Ze is heel sociaal, staat altijd voor iedereen klaar om haren en make up te doen als iemand naar een feestje wil of een taartje te bakken of opa en oma op te halen, etc.

Wat vindt mama voor jou het allerbelangrijkste? Ik vind het voor Elize belangrijk dat ze niet van iemand afhankelijk is voor een inkomen en dat ze in haar toekomstige beroep plezier en voldoening vindt. Het is zoveel fijner als je met plezier werkt dan dat het puur

Wat wil mama jou meegeven voor de rest van jouw leven? Wat ik Elize meegeef: behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden en wacht niet met het realiseren van je dromen, het moet in dit leven gebeuren, meer is er niet.

Wat vind je het mooiste van je dochter? Waarom? Wat Elize in haar kop heeft daar gaat ze voor, ze kan dan heel vastberaden zijn en heel vaak lukt het ook haar doel te bereiken. Ondanks dat ze veel tijd steekt in school en werk maakt ze ook nog tijd vrij voor vrijwilligerswerk en voor familie en vrienden. Ik heb wel eens de indruk dat ze zichzelf voorbijloopt en eens iets meer aan zichzelf zou moeten denken.

Wat heeft ze van jou geleerd? Ik hoop dat ze van mij heeft geleerd om mensen te beoordelen op hun gedrag en niet op hun afkomst. En dat als je iets wilt bereiken dat je dan je schouders eronder moet zetten.

Vraag voor allebei. Als jullie elkaar moeten beschrijven in 1 zin wat zou die dan zijn.

Elize: Mama is mijn grootste voorbeeld.
Mama: Brenda is een slimme, mooie meid die weet wat ze wil. Ze komt er wel, dit lieve warhoofd, want ze kan knokken en haar hart zit op de juist plaats!

Alle tekst en afbeeldingen zijn auteursrechtelijk voorbehouden aan Miss World Nederland®